Eger környéki aktív pihenés

Eger környéki aktív pihenés

Eger környéki programok az aktív turizmus jegyében

 

Az Észak-Magyarország régió egyik nagy előnye, hogy télen-nyáron biztosítja az utazóknak az aktív turizmus élményeit. A térségben nem csak a csodaszép barokk Eger és a Szépasszony-völgy borospincéi vonzóak, hanem a rövid távon bevehető, környező településeken található látványosságok is. Aki már járt errefelé, tudja, hogy nem lehet és nem is érdemes semmit egy lélegzetvétellel lelátogatni. Sokkal kellemesebb lesz a pihenés, ha minden napra vagy visszatérő utakra is betervezünk egy-egy színes Eger környéki programot.

 

A jóleső Erla felfrissülés mellett jól esik az aktív pihenés is

 

A varázslatos Bükk hegység már önmagában is megér jó pár túrát. Köztudott, hogy több gyógyító energiájú hely is található itt, így, aki a felfrissülés mellet kicsit gyógyulna is, érdemes előre becsomagolnia a túra felszerelését. Szerencsére az aktív turizmus virágzik a térségben, úgyhogy a legnépszerűbb, legtöbb érdekességgel rendelkező helyek könnyen megközelíthetőek még annak is, aki nem autóval indulna neki egy tartalmas kirándulásnak. Fedezzék hát fel bátran ezt a varázslatos vidéket, ismerjék meg hagyományainkat, régiónk jellegzetességeit, nevezetességeit és tapasztalják meg vendégszeretetünket!

 

Eger környéki programok, ahol mindenképpen érdemes megállni egy percre


Szépasszony-völgy


A Szépasszony-völgy, Eger legnagyobb kiterjedésű borospincés területe. Itt található a legtöbb pincészet, itt lehet belekóstolni a régió borászainak és szőlőtermesztéssel foglalkozó lakosságának lüktető életébe. A terület nagyon népszerű a turisták körében, így számtalan kulturális fesztiválnak ad helyet egész évben. 


A Szépasszony-völgy nevéhez több legenda is kapcsolódik. Egyes néprajzkutatók szerint a „Szépasszony” az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője. Akár elhisszük, akár nem, egy biztos: a szerelem ihlette és alkotta ezt a területet, ahol az egri hegyek puha vulkáni eredetű kőzete kiválóan alkalmas arra, hogy pincéket vágjanak bele. 


Noszvaj


Noszvaj, Eger városától körülbelül 10 kilométerre található. A kanyargós úton élmény az utazás. A Bükk lankás oldala, a szőlészetek, a gyönyörű táj már azelőtt magával ragadják az embert, mielőtt elérnénk Noszvajt. A kis települést, ami az Észak-Magyarország aktív turizmusnak egyik kulturális fellegvára, sokat emlegetik hagyományőrző programjai miatt. Itt találhatóak a művésztelepként is működő Barlanglakások, erre fut a leleményesen kitalált Meseút, de igazi Eger környéki programot, időutazást ígér a De la Motte Kastély és a Gazdaház is. Ha pedig már erre járnak, mindenképpen foglaljanak előre időpontot a falu egyik leghíresebb pincészetébe a Thummerer családhoz. 

 

Szalajka-völgy


Bátran vágjanak neki hosszabb túráknak is, hiszen a környék dúskál a látnivalókban. Az egyik ilyen különlegesség Szilvásváradon található, nagyjából fél órás autóútra a várostól. Az Eger környéki programok közül talán a Szalajka-völgy, más néven az „Élmények Völgye” ragadja majd magával leginkább az aktív pihenés szerelmeseit. Szívesen ajánljuk az ide érkezők figyelmébe az ősemberbarlangot, a Fátyol-vízesést. Ha pedig jólesően elfáradtak a szabad levegőn, utána mindenképpen kóstolják meg a helyi specialitást: a füstölt pisztrángot. Páratlan ízélmény egy csodálatos nap ajándékaként.