Aktív pihenés Eger környékén

Aktív pihenés Eger környékén

Eger környéke változatos programok kínál az aktív turizmus jegyében

 

Az Észak-Magyarország régió egyik nagy előnye, hogy télen-nyáron biztosítja az utazóknak az aktív turizmus élményeit. A térségben nem csak a csodaszép barokk Eger és a Szépasszony-völgy borospincéi vonzóak, hanem a rövid távon bevehető, környező településeken található látványosságok is. Aki már járt errefelé, tudja, hogy nem lehet és nem is érdemes semmit egy lélegzetvétellel lelátogatni. Sokkal kellemesebb lesz a pihenés, ha minden napra vagy visszatérő utakra is betervezünk egy-egy színes Eger környéki programot.

 

Az Erla felfrissülés mellett jól esik felfedezni Eger környékének megannyi látnivalóját is! 

 

A varázslatos Bükk hegység már önmagában is megér jó pár túrát. Köztudott, hogy több gyógyító energiájú hely is található itt, így, aki a felfrissülés mellet kicsit gyógyulna is, érdemes előre becsomagolnia a túra felszerelését. Szerencsére az aktív turizmus virágzik a térségben, úgyhogy a legnépszerűbb, legtöbb érdekességgel rendelkező helyek könnyen megközelíthetőek még annak is, aki nem autóval indulna neki egy tartalmas kirándulásnak. Fedezzék hát fel bátran ezt a varázslatos vidéket, ismerjék meg hagyományainkat, Eger és környéke jellegzetességeit, nevezetességeit és tapasztalják meg vendégszeretetünket!

 

Érdekes és izgalmas helyek Eger környékén, ahol mindenképpen érdemes megállni egy percre


Szépasszony-völgy


A Szépasszony-völgy, Eger legnagyobb kiterjedésű borospincés területe. Itt található a legtöbb pincészet, itt lehet belekóstolni a régió borászainak és szőlőtermesztéssel foglalkozó lakosságának lüktető életébe. A terület nagyon népszerű a turisták körében, így számtalan kulturális fesztiválnak ad helyet egész évben. Érdeklődjenek az Erla Villa recepcióján az aktuális programokról, kérjenek útbaigazítást a legjobb, legkülönlegesebb pincészetekhez, induljanak útnak a Villában, térítésmentesen igényelhető biciklik egyikével!


A Szépasszony-völgy nevéhez több legenda is kapcsolódik. Egyes néprajzkutatók szerint a „Szépasszony” az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője. Akár elhisszük, akár nem, egy biztos: a szerelem ihlette és alkotta ezt a területet, ahol az egri hegyek puha vulkáni eredetű kőzete kiválóan alkalmas arra, hogy pincéket vágjanak bele. 

 

Felsőtárkány

 

Eger környékének egyik legszebb pontja Felsőtárkány. A településen található Római katolikus templom az 1700-as évek végén épült. Az oltárokat Giacomo és Giovanni Adamo, a szobrokat Mozer József kőfaragó mester készítette. A templom egyik különlegessége, hogy a helyi márványbányából került ki az oltárt díszítő márvány. 

 

Itt található a környék egyik legszebb túraútvonala is: a Vár-hegyi tanösvény. Az útvonal kellemes sétával 4-5 óra alatt teljesíthető. Óriási élmény felfedezni a kirándulás során a változatos földtani formációkat, erdőtársulásokat: a dolomitbányát, radiolarit sziklákat, a gyertyános-tölgyest vagy a különböző bükkös szakaszokat. Egyéb tanösvények, melyek Felsőtárkányból indulnak: Vöröskő-völgyi tanösvény (15 állomásos, 3 órás túra), Barát-réti tanösvény (6,5 km), Kő-közi tanösvény (800m). Ez utóbbi útvonal a Szikla-forrást és a fölötte magasodó mészkősziklát, az alatta húzódó Kő-köz nevű sziklaszorost és a tavat fűzi fel egy sétára. A túrázókat a Felsőtárkányi Erdei Vasút szállítja az egyes helyszínekre. 

 

Felsőtárkány közvetlen környezetének éke a Szikla-forrás és a Felsőtárkányi-tó is. A tó könyéke páratlan lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra egy kellemes séta után. A Szikla-forrás tóvá duzzasztásával keletkezett, szépen parkosított, népszerű kirándulóhely, aminek közeléből indul a korábban említett erdei kisvasút is. 

 

Demjén és Egerszalók

 

Demjén, 10 kilométer, Egerszalók pedig 5 kilométer távolságra fekszik Egertől. Demjént már az 1300-as években is megemítik az írott magyar források, püspöki birtok volt. Az 1500-as években a törökök elpusztították a falut és csak ugyanezen század második felében népesült be újra. A falu szőlőtermesztése jelentős és az 1700-as évekig nyúlik vissza. Mindenképpen érdemes kipróbálni az itt található Termál Völgyet is: a 2019-es adatok szerint, itt található Közép-Európa legnagyobb barlangfürdője. A gyógyvíz elsősorban mozgásszervi betegségekre kedvező.

 

Egerszalók már a honfoglalás óta lakott terület. A település mai nevezetességei közül kiemelkednek a Barlanglakások, Kaptárkövek, Borospincék, a Sódomb és a Gyógyfürdő. Egerszalók déli részén tör fel a 65-68 fokos hőforrás, ami a domboldalon lefolyva egy ámulatba ejtően szép természeti képződményt, egy 120 négyzetméteren elterülő mészkőlerakódást épített ki az évek során. Magyarországon a jelenség páratlan, Törökországban és az USA-ban található csak hasonló gyönyörűség. A forrás vize főleg csontsérülések, ízületi és reumatikus bántalmak gyógyítására javallot. 


Noszvaj


Noszvaj, Eger városától körülbelül 10 kilométerre található. A kanyargós úton élmény az utazás. A Bükk lankás oldala, a szőlészetek, a gyönyörű táj már azelőtt magával ragadják az embert, mielőtt elérnénk Noszvajt. A kis települést, ami az Észak-Magyarország aktív turizmusnak egyik kulturális fellegvára, sokat emlegetik hagyományőrző programjai miatt. Itt találhatóak a művésztelepként is működő Barlanglakások, erre fut a leleményesen kitalált Meseút, de igazi Eger környéki programot, időutazást ígér a De la Motte Kastély és a Gazdaház is. Ha pedig már erre járnak, mindenképpen foglaljanak előre időpontot a falu egyik leghíresebb pincészetébe a Thummerer családhoz. 

 

Szalajka-völgy


Bátran vágjanak neki hosszabb túráknak is, hiszen a környék dúskál a látnivalókban. Az egyik ilyen különlegesség Szilvásváradon található, nagyjából fél órás autóútra a várostól. Az Eger környéki programok közül talán a Szalajka-völgy, más néven az „Élmények Völgye” ragadja majd magával leginkább az aktív pihenés szerelmeseit. Szívesen ajánljuk az ide érkezők figyelmébe az ősemberbarlangot, a Fátyol-vízesést. Ha pedig jólesően elfáradtak a szabad levegőn, utána mindenképpen kóstolják meg a helyi specialitást: a füstölt pisztrángot. Páratlan ízélmény egy csodálatos nap ajándékaként.