Egri borvidék és egri gasztronómia

Egri borvidék és egri gasztronómia

Az egri történelmi borvidék nem csupán hazánkban híres, hanem világszerte. Már az Oszmán Birodalom idején termesztettek a Bükk déli lankáin szőlőfajtákat. A jellemzően riolittufa talajon termő borok nem csak a borgasztronómiáért rajongókat varázsolják el, hanem mindenkit, aki szereti az igazán értékes élményeket. 


A borvidékre jellemző, hogy ökológiai adottságai leginkább a fehér szőlő termesztésnek kedveznek, ennek ellenére, ez a régió mégis az Egri Bikavértől vált híressé, ami több vörösborszőlő borának házasításával készül és a „legújabb kori” bortörténelemben az első védett eredetű bor. Az egri borvidék jellemző borai még emellett az Egri Leányka, a Debrői Hárslevelű és Verpeléti Olaszrizling is. 

 

Az egri borvidék

 

Felsorolni is nehéz, mennyi jellemző szőlőfajtával találkozhatunk itt, mintegy 5400 hektárnyi területen: királyleányka, olaszrizling, kékfrankos, pinot noir, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, syrah… Nem véletlen tehát, hogy Eger és térsége annyi kiváló borásznak ad helyet és bőséges megélhetést. Megérdemelten. 


A borvidék legismertebb borászai közül kiemelkedik a Gál Pincészet, Vincze Béla borai, a noszvaji Thummerer Pince és persze rengeteg kitűnő bort kóstolhatunk a Juhász Pincében, Tóth Istvánnál, a St. Andrea Borászatban, a Demeter Pincészetnél, a Varsányi Pincében is. 

 

egri borvidék, egri borgasztronómia, egri bikavér

 

A borvidék központja Eger

 

Úgy mondják, hogy az Eger város földalatti labirintusában érnek ma is a leghíresebb és legtüzesebb egri borok… Nem tudunk ellenkezni. Az összenyitott pinceágakon keresztül a város szinte teljes egészében bejárható. A különböző programoknak és a borvidék turizmusának legkedveltebb színterei ezek a különleges pincék. A Szépasszony-völgyben található, annak északi ágában a borvidék legrégebbi pincéje is, az „Istenes Pince”. Érdekessége, hogy a törökök idejében titkos templomként működött. 

 

A meseszép táj, tehát izgalmas borkalandozásokra hívja az ide utazókat. Érdemes felfedezni és megkóstolni a legkülönlegesebb borokat a termelőknél. A borvidék két eredetvédelmi körzetre tagolódik, Eger városát és a környező 17 községet foglalja magába: Andornaktálya, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Szomolya települések tartoznak az egri járásba és Aldebrő, Feldebrő, Tófalu és Verpelét pedig a debrői körzetbe. 

 

Egri gasztronómia, ami a borkóstolásra felteszi a koronát

 

Mi tehet egy fantasztikus borkóstolást még kerekebbé? Ha a borászatok után ellátogatunk a környékbeli éttermekbe is. Az Erla Villa Vendégei pontosan ezért, a félpanziós ellátásukat szabadon variálhatják. Ha egy vérbeli gasztronómiai túrára indulnak este, akkor gourmet vacsorájukat akár egy ebédre is „cserélhetik”, így kerekítve ki a helyi gasztro kalandozásokat.


A borászatok mellett kihagyhatatlan az igazi egri borokra megkomponált étel kóstolása is. A helyi gasztronómia jellegzetessége, hogy különleges fűszerezéssel készülnek az ételek. A legtöbb étterem már felismerte a borturizmusban rejlő lehetőségeket, ezért bátran kombinálja a klasszikus és modern fogásokat a tipikus egri borok mellé. Ilyen ételek a szarvas, bikavéres áfonyamártással és az egri gömbpalacsinta is, amit diókrémmel és vaníliasodóval készítenek. 


Az egri gasztronómiát általánosságban az ízletes palóc konyha jellegzetes vonásai határozzák meg. Így akárhová is térünk be egy kimerítő felnőtt program után, biztosak lehetünk benne, hogy jól fogunk lakni és nem ér bennünket csalódás.