Egri programok felnőtteknek

Egri programok felnőtteknek

 

Csöppet sem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy Eger a magyarországi barokk fővárosa. Ez a kis ékszerdoboz már több mint ezeréves történelemmel bír. Dicső harcosairól több dokumentum, irodalmi remekmű is megemlékezik. A városban számtalan felnőtt élményeket nyújtó egri programlehetőség van, hiszen értékes műemlék épületek, múzeumok, borászatok, gyógyvizek teszik izgalmassá és soha véget nem érő boldogsággá az ide látogatók utazását. 

 

Felnőtt programok Egerben, a barokk fővárosában


Eger, Magyarország egyik leghíresebb városa, már Szent István uralkodása alatt is püspöki székhely volt. A mai napig szokás úgy emlegetni, mint a diákok, a bor és a barokk városát. A történelem zűrzavaros ideje alatt többször fenyegette külső veszély a kisváros fennmaradását. Ki, ne emlékezne például Dobó Istvánra, az egri vár hős katonáira és asszonyaira, akik 1 hónapig küzdöttek sikeresen a negyvenszeres török túlerővel?! Ez a bátorság, elszántság jellemzi a várost a mai napig. Felnőtt élményeivel, felnőtt programjaival viszont ma már még inkább elvarázsolja a lakosokat és az utazókat. 


Az igazán izgalmas felnőtt programok természetesen Egerben is a kultúrával és a borgasztronómiával járnak kéz a kézben. Tavasszal indul útjára minden évben például az Egri Tavaszi Fesztivál, ami a méltán híres Egri Csillag fellövésével kezdődik. A város egészen májusig dúskál olyan programokban, amelyek még külföldről is vonzzák a látogatókat. Az év többi részét pedig szabadtéri fesztiválok, koncertek, színházi előadások tarkítják. Az izgalmak tehát garantáltak. Már csak egy megfelelően csendes, ám belvároshoz közeli kis szállodára van szükség, ha az ínyenc bor- és pálinkakóstolásba belefáradnánk. Erre pedig ott van az Erla Villa Eger, a felnőttbarát turizmus luxus kivitelezésű békés oázisa. 

 

Felnőtt élmények a kultúra szerelmeseinek

 

Eger a felnőttbarát programok oázisa. Aki igazán felnőtt élményekre vágyik, annak nincs tökéletesebb úticél.


Felnőtt barangolásokat mindenképpen az Egri Várban érdemes kezdeni. Páratlan kilátás, gondosan összeállított állandó és időszakos kiállítások, panoptikum teszik érdekessé ezt a kalandot. Mivel a város a 18. században jelentős kulturális és művelődési központ volt, ezért az elmúlt évszázadokban építészete is szárnyalt. Felnőtt programok tökéletes eleme lehet egy kiadós séta Eger belvárosában, a girbegurba, ám csodaszép utcákban, ahol majdnem 170 csodálatos épület maradt fenn eredeti formájában. 


Klasszikus egri program lehet tehát, a Spekula Csillagvizsgáló, az Érseki Palota, a Török Fürdő, a Rozália Kápolna, a Minaret, a Barokk Minorita Templom vagy akár a görög-keleti Templom megtekintése is. A felnőtt élmények kiegészítéseként pedig mindenképpen érdemes a városban található pincészetek egyikét legalább útba ejteni. A Szépasszony-völgyben egymást érik a borospincék, ami nem csoda, hiszen a város és környéke híres történelmi borvidék. 

 

A legjobb egri program: borkóstoló


Ha úgy döntünk, hogy útra kelünk, akkor biztosan fel is derítjük majd a környék ezernyi szépségét. A borászatok nyújtotta felnőtt élmények nagyon népszerűek az utazók körében. Hogy ne vesszenek el a rengeteg lehetőségben, adunk most néhány tippet a kiránduláshoz.


Miután a lakosság nagy része közel ezer éve a szőlő- és bortermelésből él, ezért nem véletlen, hogy kiváló borokkal dicsekedhet ez a régió. Ha kóstolni indulunk, akkor néhány alap darabot semmiképpen nem szabad kihagyjunk: az Egri Bikavér, az Egri Leányka, a Debrői Hárslevelű, az Egri Chardonnay, az Egri Merlot mind prémium borok. A legöregebb pincék több mint 400 évesek a városban. Gondolhatják, mi mindenről tudnának mesélni, ugye?! 

 

Aki szívesen összekötné a kellemeset a még kellemesebbel, az mindenképpen vegyen részt egy borúton, boros városnézésen. A sok-sok opció közül az egyik legtartalmasabb egri program a "Pohárral Egerben" turisztikai kezdeményezés. Képzeljenek el egy romantikus sétát, mondjuk a naplementében, miközben finom borokat kóstolhatnak... megéri gyerekek nélkül is elutazni néha, ugye?!

 

Lehet jó program Egerben egy gasztronómiai felfedező túra is! 

 

Ugyan Eger Magyarország egyik legnépszerűbb desztinációja, mégsem jellemzik a tömegek. Talán a város praktikus kialakítása és a nagy terek, parkok mellett mindez annak is köszönhető, hogy a helyiek a borkultúra mellett a gasztronómia oltárán is szeretnek hódolni és rengeteg borozó, étterem, kávézó van a városban. A teraszok színes kavalkádja a Dobó téren, a Széchenyi útcában megdobbantják az emberek szívét. Kiülni egy langyos nyári estén, kortyolni egy könnyű bort, megkóstolni a helyi gasztronómia csodáit... feledhetetlen élményekké tudják varázsolni az utazásokat.

 

A tradicionális helyi éttermek mellett egyre több stílusos gourmet hely is nyílt  Egerben. Ilyen az Erla Villa Étterem is, ahol a fejedelmi ellátásról Szabó Peti chef és csapata gondoskodik. Az Erla külsős vendégeket is fogad, díjnyertes a konyhája. Aki egyszer ide betér, a szerelmese marad. A belváros többi szenzációs helyét is érdemes kipróbálni: a Dobó téren található Depresso-t, a Marján Cukrászdát, a Fúzió Borbárt. Legyünk bátrak: ha gyerekek nélkül utazunk, kettesben, akkor újra felfedezhetjük a világot, kipróbálhatunk mindent, ami a felnőtt világunkat, az összetartozás élményét segítheti.